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I. Purpose 
 
The purpose of this bulletin is to provide guidance regarding: the limited circumstances in which 
a health insurance issuer may, for MLR reporting purposes, exclude agent and broker fees or 
commissions from earned premium under 45 CFR §158.130; and, to whom a health insurance 
issuer must provide MLR rebates payable under section 2718 of the Public Health Service Act 
(PHS Act), as added by the Patient Protection and Affordable Care Act (Affordable Care Act), 
and the implementing regulation at 45 CFR §158.240, when a portion or all of the premium is 
paid with advance payments of the premium tax credit. 
 
This Bulletin provides MLR guidance on the following topics: 
 
• Earned premium and agent and broker fees and commissions 
• Recipients of MLR rebates 
 
II. Questions and Answers 

 
EARNED PREMIUM (45 CFR §158.130) 
 
Question #64: 
May an issuer, for MLR reporting purposes, exclude from earned premium agent and broker fees 
or commissions paid in connection with a health insurance policy? 
 
Answer #64: 
No, unless all of the conditions stated in this guidance exist. 45 C.F.R. §158.130 requires health 
insurance issuers to report earned premium for each MLR reporting year.  The regulation states 
that earned premium “means all monies paid by a policyholder or subscriber as a condition of 
receiving coverage from the issuer, including any fees or other contributions associated with the 
health plan.”  45 C.F.R. §158.160(b)(2)(iv) requires issuers to report “Agents and brokers fees 
and commissions” as a non-claims cost (i.e., part of an issuer’s administrative costs) because 



 

such fees and commissions are generally a condition of receiving coverage and an expense of the 
issuer and not a separate cost incurred by the policyholder.  
 
CMS has become aware that some issuers have been seeking ways to exclude agent and broker 
fees and commissions from premium in order to increase their MLRs and reduce or eliminate 
rebates. Specifically, some issuers have been trying to assert that payment of agent or broker fees 
or commissions is not a condition of coverage, and that the policyholder owes these amounts 
directly to the agent or broker, while issuers merely pass these amounts through.  In some cases, 
issuers have required policyholders, as a condition of coverage, to sign a statement that the 
policyholder retained the agent or broker and negotiated the fee independently of the issuer, even 
where it appears that such statement was not factually accurate. 
 
In recognition of the fact that there may be instances where the policyholder does in fact retain 
the agent or broker and negotiate and pay the agent or broker’s fee or commission, CMS is 
issuing this guidance to clarify when it may be acceptable for an issuer to exclude agent or 
broker fees and commissions from premium for MLR reporting purposes. Accordingly, if all of 
the following seven conditions are met, an issuer may exclude these agent or broker fees and 
commissions from premium in the applicable state/market for MLR reporting purposes:   
 

1. The law of the state in which the policy is sitused does not deem the agent or broker 
to be a representative of the issuer; 

2. The policyholder is not required to utilize an agent or broker to purchase insurance 
and may purchase a policy directly from the issuer;  

3. The policyholder selects, retains, and contracts with the agent or broker on his or her 
own accord;  

4. The policyholder negotiates and is responsible for the fee or commission separate and 
apart from premium;  

5. The issuer does not include these agent or broker commissions and fees in rate filings 
submitted to the applicable regulatory agency; 

6. The policyholder voluntarily chooses to pass the fee or commission through the issuer 
and is not required to do so, or the policyholder pays the fees or commission directly 
to the agent or broker; and, 

7. The policyholder issues the 1099 to the agent or broker, if a 1099 is required. 
 
If any condition in the above list is not met, then the issuer must include the agent or broker fees 
and commissions in earned premium for MLR reporting purposes. 
 
Question #65: 
How will CMS enforce the above guidance on earned premiums and the treatment of agent and 
broker fees and commissions? 
  
Answer #65: 
The Affordable Care Act and implementing regulations at 45 C.F.R. Part 158 require health 
insurance issuers to submit data on the proportion of premium revenues spent on clinical services 
and quality improvement, also known as the Medical Loss Ratio (MLR), in accordance with 



 

CMS guidance and instructions.  Issuers are also required to issue rebates to enrollees if this 
percentage does not meet minimum standards.  
  
CMS will review issuer compliance with this guidance as part of its ongoing MLR monitoring 
efforts, including examination as part of an audit pursuant to 45 C.F.R. 158.402. If CMS 
determines that an issuer has incorrectly calculated rebates or has incorrectly reported MLR data, 
it may require issuers to take appropriate corrective actions, such as paying any difference in 
rebates owed (with interest) to enrollees, and reporting the corrected amounts to CMS. 
 
 
REBATING PREMIUM IF THE APPLICABLE MEDICAL LOSS RATIO STANDARD 
IS NOT MET (45 CFR §158.240) 
 
Question #66: 
If an issuer is required to provide a rebate because the MLR standard was not met for a given 
reporting year, and a portion or all of that policyholder’s health insurance premium obligation 
was paid with advance payments of the premium tax credit, to whom must the issuer provide the 
rebate? 
 
Answer #66: 
The Affordable Care Act established a refundable health insurance premium tax credit to help 
eligible individuals and families afford health insurance coverage.  An eligible enrollee may 
choose to pay his or her health insurance premiums to the issuer during the year, and claim the 
full amount of the premium tax credit when he or she files an income tax return for that year.  
Alternatively, the eligible enrollee may choose to have some or all of the estimated premium tax 
credit paid in advance, directly to the insurance issuer, if he or she enrolls in coverage through 
the Marketplaces.  If an enrollee chooses this latter option, he or she must reconcile the advance 
payments of the estimated premium tax credit with the actual premium tax credit that the 
enrollee is eligible to claim when his or her income tax return is filed. 
 
For purposes of the MLR rebate, there is no distinction between an enrollee who chooses to pay 
the entire amount of premium to the issuer and claim the full amount of the premium tax credit 
when he or she files an income tax return for that year, and an enrollee who chooses to apply the 
premium tax credit against the premium obligation to the issuer in advance of filing an income 
tax return.  Therefore, when a policyholder is owed an MLR rebate, and a portion or all of that 
policyholder’s health insurance premium obligation was paid with a premium tax credit, the 
issuer must provide the rebate to the policyholder. 
 


